Fashion

Piaf  |  Nureyev  |  Blind Date  |  Trompettist in Auschwitz  |  Een leven samen  |  Goodbye, Norma Jeane  |  Ghost StoriesPiaf

2023-2024

Suzan Seegers won een Musical Award voor haar vertolking van Edith Piaf in een compleet nieuwe musical over het leven van de legendarische chansonnière. De musical werd lovend ontvangen door zowel pers als publiek. Precies 60 jaar na haar overlijden speelden Suzan samen met Thomas Cammaert, Cystine Carreon, Job Bovelander en Hein Gerrits door Nederland voor uitverkochte zalen. In totaal werd de voorstelling genomineerd voor drie Musical Awards.Edith Piaf is zojuist overleden. En ze is danig in de war. Dit is niet wat ze wou. Dit is niet wat ze ooit bedacht had. Ze zou sterven in Parijs met een priester aan haar bed. Niet in een of ander gehucht. Pas overleden komt de verwarde Piaf vier karakters tegen. De Engel. De Duivel. De Nar. En de Dood. Dan blijkt dat haar man Theo Sarapo goed naar haar geluisterd heeft. Hij heeft een ambulance gebeld en tegen de chauffeur liegt hij dat Edith slaapt. De tocht is een lange. Bijna duizend kilometer. Piaf houdt tegenover haar vier levensgezellen vol dat ze niet dood is zo lang ze niet in Parijs is. En zo lang ze niet weet wat ze achterlaat. Zo zit ze voor de duur van de tocht naar Parijs opgescheept met deze vier passagiers, waarvan eenieder een onuitwisbare indruk op haar bestaan heeft achtergelaten. Piaf wil weten waar deze vier in haar leven waren. Aan de hand van hun verhalen en de onvergetelijke muziek van Edith Piaf herbeleeft de legende verschillende belangrijke momenten in haar leven om te ontdekken wie ze was en om erachter te komen wat het is dat ze achterlaat.

Première: 13 oktober 2023, DeLaMar, Amsterdam

Fashion

Nureyev

2022-2023

Na 14 jaar was hij terug in het theater en voor de allereerste keer in zijn carrière in een toneelrol: Jan Kooijman speelde Rudolf Nureyev. In regie van Martin Michel en met choreografieën van Rinus Sprong, vertelde Jan samen met de jonge dansers Nehanda Péguillan en Kiran Gezels het bijzondere verhaal van één van de allerbeste balletdansers die de wereld ooit gekend heeft.Nureyev heeft zojuist een generale van La Bayadère gezien. Een tijd geleden kreeg Nureyev de diagnose AIDS. Hij weet dat hij stervende is en dat La Bayadère waarschijnlijk het laatste is waar hij ooit aan zal werken. Een afscheid van de dans, van het leven. Als Nureyev begint te praten, vertelt hij over zijn leven; het overlopen van de strenge Sovjetunie naar de vrijheid van het westen. Hij vond nooit rust. Hij bleef een zwervende ziel. In het leven. In de liefde. Op het toneel. Aan het einde van de voorstelling wil hij graag nog één keer applaus halen. Alleen. En als de danser van weleer loopt hij voor de allerlaatste keer naar het licht. Het applaus tegemoet...

Première: 10 februari 2023, DeLaMar, Amsterdam

Fashion

Blind Date

2022-2023

Brigitte Heitzer, Freek Bartels en Sanne Franssen schitterden in de met sterren overladen nieuwe Nederlandse musicalcomedy Blind Date. De voorstelling ontving acht Musical Award-nominaties, waarvan er drie werden verzilverd: Beste Script en Dialogen (Allard Blom), Beste Vrouwelijke Hoofdrol in een Kleine Musical (Brigitte Heitzer) en Beste Oorspronkelijk Nederlandse Musical. Gelauwerd filmregisseur Johan Nijenhuis kocht de filmrechten.Bob en Jenny zijn bijna wanhopig. Alle dates lopen in het honderd. Hun dates lijken in niets op de foto’s op hun Instagram account of blijken op Facebook alleen maar te liegen. Beiden zijn op zoek naar iets echts. Maar is dat nog mogelijk? Om in tijden van apps en sites zonder enig vooroordeel op date te gaan? Daarbij doen mensen zich op social media vaak zoveel beter voor dan ze zijn, dat ze tijdens een date alleen maar tegenvallen. Bob en Jenny gaan die uitdaging aan! 'Blind Date' is een nieuwe Nederlandse musicalcomedy vol herkenbare situaties, gênante toestanden en bizarre omstandigheden voor iedereen die verliefd was, is, of het nog moet worden.

Première: 12 oktober 2022, DeLaMar, Amsterdam

Fashion

Trompettist in Auschwitz

2021-2022

Soy Kroon en Thomas Cammaert vertelden en speelden in een regie van Eddy Habbema het bijzondere en aangrijpende verhaal van Lex van Weren, de trompettist in Auschwitz . Het boek van Dick Walda werd door Allard Blom bewerkt tot theatertekst. Het stuk ging op 4 april 2022 in aanwezigheid van H.K.H. Prinses Margriet en Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven in première in Stadsschouwburg Leiden.Lex van Weren wordt geboren in 1920 en groeit op in Amsterdam. Het spelen op de trompet leert hij zichzelf aan. Als in de Tweede Wereldoorlog het hele gezin Van Weren wordt opgepakt en op transport wordt gezet naar vernietigingskamp Auschwitz, is het juist de trompet die hem het leven redt. Als enige van het gezin weet hij, als lid van het kamporkest, de verschrikkelijke tijd in het kamp te overleven als gevangene 16848. In 1980 haalde schrijver Dick Walda hem, na jaren van zwijgen, over om zijn verhaal te vertellen. Dat schokkende en emotionele relaas vormt het hart van deze intieme productie.

Première: 4 april 2022, Leidse Schouwburg, Leiden

Fashion

Een leven samen

2020-2021

Een leven samen werd gemaakt in bijzondere tijden. Corona was net anderhalve maand in Nederland, de theaters waren gesloten en het leven lag grotendeels stil. In de hoop en verwachting dat de theaters de deuren in september 2020 weer open zouden gaan, gingen we aan de slag om een compleet nieuwe voorstelling te maken. Alles in het kader van: 'Laten we kijken naar wat er nog kán, in plaats van wat er niet meer mág.' Allard Blom schreef het script en meestercomponist Ad van Dijk (o.a. Cyrano de musical, Joe de musical) componeerde de muziek. De cast bestond uit Doris Baaten, Alfred van den Heuvel, Alexandra Alphenaar en Ara Halici.Julius en Ina zijn een jaar of zeventig en wonen al een tijdje in een verpleeghuis. Julius was vroeger tekenaar. Ina ging voor het gezinsleven. Ze delen een leven samen. Maar dat weten ze niet meer zo goed. Iedere morgen ontmoeten ze elkaar voor het eerst. Delen ze hoogte- en dieptepunten van hun gezamenlijke leven. Maken ze ruzie. Hebben ze eindeloze gesprekken en hoogoplopende discussies. En worden ze verliefd. En iedere avond nemen ze afscheid van elkaar en vergeten ze de ander. Om de dag erna opnieuw verliefd te worden.

Première: geen officiële première

Fashion

Goodbye, Norma Jeane

2019-2020

De Nederlandse pers was unaniem lovend over Goodbye, Norma Jeane! Trouw noemt de voorstelling 'fascinerend theater', NRC Handelsbald zegt: 'De drie acteurs én drie muzikanten vlammen'. De Telegraaf vindt dat 'Heitzer opnieuw bewijst tot de absolute top te behoren'. Theaterpardijs schrijft over de 'werkelijk prachtige muziek' en Jacques d'Ancona van Dagblad van het Noorden noemt het een 'intrigerende, erg mooie en kleinschalige voorstelling'. Met in totaal 49 sterren is Goodbye, Norma Jeane één van de best gerecenseerde voorstellingen van dit theaterseizoen.Het is 1984. Henri Mortensen, een jonge en ambitieuze journalist, belt ergens in Europa aan. Een vrouw van 58 opent de deur en stelt zich voor als Jane Edwards, maar de jongeman weet wel beter: de vrouw die voor hem staat is Norma Jeane Baker. Ooit beroemd als Marilyn Monroe en waarvan de wereld niet beter weet dan dat ze 22 jaar eerder, op 5 augustus 1962, is overleden. Verbijsterd laat de vrouw de jongeman binnen. Ze is bang dat haar geheim bekend zal worden en doet er alles aan om hem te overtuigen het verhaal niet te publiceren.

Première: 10 februari 2020, De Goudse Schouwburg, Gouda

Fashion

Ghost Stories

2019-2020

Ghost Stories ging in 2010 in Liverpool Playhouse in première en speelde daarna een jaar in het Lyric Hammersmith theater en het Duke of York theater op West End in Londen. Ghost Stories was ook the zien in het beroemde Sydney Opera House en in België. In april 2018 verscheen de filmversie van de succesproductie in de bioscopen. De voorstelling is geschreven door Jeremy Dyson (The League of Gentlemen) en Andy Nyman. Dr. Kuiper, een professor in parapsychologie, geeft een lezing over spookverhalen. Drie van de door hem verzamelde verhalen zijn hem in het bijzonder bijgebleven: dat van een nachtwaker, een jonge bestuurder en een zakenman die zijn eerste kind verwacht. Hebben die drie onverklaarbare ervaringen íets met elkaar te maken?De Nederlandse versie van Ghost Stories werd bijzonder goed ontvangen door publiek en pers. De cast bestond uit André Dongelmans (De Luizenmoeder), Laus Steenbeeke, Huib cluistra en Alexander Brouwer. De regie was in handen van Joep Onderdelinden. De voorstelling ging op 31 oktober 2019 in première in DeLaMar Theater in Amsterdam en was t/m 31 januari 2020 bijna 60 keer te zien door heel Nederland.

Première: 31 oktober 2019, DeLaMar Theater, Amsterdam